Vitlökskryddad lammstek, med ungsstekta grönsaker och en härligt krämig rotmos till det. Det ska vi ha till middag i helgen, och ingredienserna finns på hyllan i affären.

Men vägen dit är ofta lång. Betydligt längre än sträckan till affären. Både i tid och kilometer. En del fröer åker långa sträckor över vår planet, innan de hamnar på våra fält. Det är nog inte många som tänker på den resan, eller som har kunskap om den.

Redan i januari 2017 valde vi ut de finaste kålrötterna för att odla nytt frö till vår kålrot GLOBUS. Därefter var det lagring, senare plantering, omsorg på fälten och till sist skörd, torkning, sortering och packning. Detta frö är nu i början av 2018 klart som stamfrö, och kan odlas senare i år för att ge skörd kommande år.

Det tar sin tid att få fram ett frö. När vi väl får det i jorden igen, kommer det att kunna växa till en härligt fin kålrot, som kan skördas och tillagas för att bli en exklusiv del av en välsmakande måltid – vitlökskryddad lammstek med ljuvlig rotmos! Men som sagt – resan tar några år.

Så låt er väl smaka och imponeras av de omsorgsfullt framtagna grönsaksfröerna vi har i vårt sortiment. Kålroten är bara en av dessa kronjuveler.